İBB ve ODTÜ hazırladı! Silivri tsunamiden nasıl etkilecek.

İBB ve ODTÜ işbirliği ile gerçekleştirilen “İstanbul Tsunami Bilgi Kitapçıkları” çalışması tamamlandı. Çalışmayla, İstanbul’un olası bir tsunamiden etkileneceği öngörülen denize kıyısı olan 17 ilçesi için ayrı ayrı raporlar hazırlandı. Raporlara göre depremde oluşacak tsunamide Silivri’de deniz 2000 metre içeri girecek, Adalar’da dalga boyu 7.89 metreyi bulacak.

İBB ve ODTÜ hazırladı! Silivri tsunamiden nasıl etkilecek.
Reklam
Bu Haberi Paylaş:

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), deprem tehdidi altındaki kentte, olası tsunami senaryoları ve eylem planları üzerine bir çalışma gerçekleştirdi.

İBB ve Ortadoğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) işbirliği ile hayata geçirilen çalışmanın ilk etabında, “İstanbul Marmara Kıyıları Tsunami Modelleme, Hasar Görebilirlik ve Tehlike Analizi Güncelleme Projesi” 2018 yılında tamamlanmış, kentin denize kıyısı olan ilçelerdeki tsunami etkileri araştırılmıştı.

Çalışmanın ikinci etabında ise “İstanbul Tsunami Eylem Planı (2019)” ortaya konuldu. Bu çalışmayla, belirlenen risk faktörlerine göre, her bir ilçe için olası kayıpların en aza indirgenmesini sağlayacak eylemler belirlendi.

17 İLÇENİN TSUNAMİ RAPORU
Çalışma; Adalar, Avcılar, Bakırköy, Beşiktaş, Beylikdüzü, Beyoğlu, Büyükçekmece, Fatih, Kadıköy, Kartal, Küçükçekmece, Maltepe, Pendik, Silivri, Tuzla, Üsküdar ve Zeytinburnu olmak üzere İstanbul’un denize doğrudan kıyısı olan ve tsunamiden belirgin şekilde etkileneceği öngörülen 17 ilçe için gerçekleştirildi.

Tsunami tehlike ve risk analizleri ile riskin azaltılmasına yönelik eylemler, her bir ilçe için ayrı ayrı raporlanarak, https://depremzemin.ibb.istanbul/guncelcalismalarimiz/#le-tsunam-blg-ktapiklari web sitesi üzerinden kamuoyuyla da paylaşıldı.

CMN(*) kaynaklı benzetim sonuçlarına göre Silivri’de maksimum su basma derinliğinin 7.89 metreye ulaştığı hesaplandı. Yatayda ise su basma mesafesi yaklaşık iki bin metreye ulaşıyor. Bin 500’den fazla yapı tsunamiye maruz kalacak.

Raporda yapılan analizde “Yatayda su ilerlemesinin oldukça yüksek olmasının ana sebebi Silivri uygulama alanı içinde bulunan dere yataklarıdır. Özellikle Fener ve Kayalı (Boğluca) dere yataklarında su ilerlemesi ve bunlardan kaynaklanan taşma görülmüştür. Dere yataklarının taşmasından kaynaklı su basmalarının yanı sıra, bazı bölgelerde 750 metreye ulaşan yatay su basma mesafeleri de gözlenmiştir.

Benzetim sonuçlarına göre, CMN(*) kaynaklı olası bir tsunamide, Silivri ilçesinin %0.46’sını kapsayan 4.009 km2’lik bir alanda ve 11 mahallede tsunami su baskını öngörülmektedir.

Tsunami su baskını alanının Silivri ilçesi mahallelerine göre dağılımı ve ilçelere göre su basması yüzde değerleri Tablo 2 ve Şekil 6’da gösterilmiştir. Değerlendirme sonuçlarına göre küçük bir yüz ölçümü olan Piri Mehmet Paşa Mahallesi %45.12 ile en büyük su basma alanı yüzdesine
sahiptir. Bunu %10.92 oranıyla Mimar Sinan Mahallesi takip etmektedir. Su basma derinliğinin 14 en yüksek hesaplandığı Selim Paşa Mahallesi’nde ise su basma alanı yüzdesi 2.9 olarak tespit edilmiştir. CMN kaynaklı tsunami benzetim sonuçlarına göre, su basma derinliğinin noktasal olarak en yüksek olduğu üç mahalle sırası ile Selim Paşa (7.89 m), Semizkumlar (7.74 m) ve Gümüşyaka (7.51 m) mahalleleridir.

CMN kaynaklı olası bir tsunamide Silivri ilçesi içinde bulunan 50.572 yapıdan 3.545’inin suyla teması olduğu tespit edilmiştir. Bunlardan 3.499’u Metropoliten Kullanım (MK)değerlendirmeleri kapsamında sosyal, idari ve iktisadi grupları altında değerlendirmeye alınmıştır.

Analizlerden elde edilen sonuçlara göre CMN kaynaklı olası bir tsunamide Piri Mehmet Paşa Mahallesi’nde bulunan mesken yapılarının %31.67’si su basmasından etkilenirken, Balaban Mahallesi’ndeki mesken yapılarının %28.65’inin suyla teması olduğu tespit edilmiştir. Bunu %27.32 ile Sancaktepe Mahallesi takip etmektedir. İdari grubundaki yapılarda ise Mimar Sinan Mahallesi içindeki okulların ve Piri Mehmet Paşa Mahallesi’ndeki resmi binaların %81.82’sinin suyla teması öngörülmüştür. İktisadi grubunda ise yine Piri Mehmet Paşa Mahallesi’ndeki ticari
binalar ve trafo binalarındaki sırasıyla %70 ve %100’lük su teması dikkat çekmektedir.

İlçe genelinde bulunan mevcut yapı gruplarının etkilenme yüzdesi Şekil 7’de sunulmuştur. Silivri ilçesi genelinde CMN kaynaklı olası bir tsunami olayında Sosyal grubundaki yapıların %7.35’i, İdari yapıların % 6.84’ü ve İktisadi yapıların ise % 3.43’ü su basmasından etkilenmektedir.

*CMN: Marmara Denizi içinde bulunan Orta Marmara Fayı (Central Marmara Fault-CMN)

CMN kaynaklı benzetim sonuçlarına göre diğer yakın ilçelerden;

– Büyükçekmece’de ise maksimum su basma derinliği, noktasal olarak 8.59 metreye ulaşacak; bin 400 yapı tsunami baskınından etkilenecek.

– Küçükçekmece’de maksimum su basma derinliğinin noktasal olarak 5.38 metreye ulaştığı hesaplanmıştır. Yatayda ise su basma mesafesi yaklaşık bin 230 metreye ulaşacek.

– Beylikdüzü’nde maksimum su basma derinliğinin noktasal olarak 5.11 metreye ulaşmaktadır. Yatayda ise su basma mesafesi yaklaşık 350 metreye ulaşacak.

– Avcılar’da maksimum su basma derinliği 5.2 metreye ulaşabilmekte; yatayda ise su basma mesafesi yaklaşık 780 metre.

Bu Haberi Paylaş:
Reklam
ETİKETLER:
BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ