Güneş fırtınası nedir, ne zaman? Güneş fırtınası etkileri neler?

Güneş’te meydana gelen patlamalar nedeniyle oluşan fırtına uzmanları endişelendirdi. Güneş fırtınası sebebiyle, Dünya üzerindeki elektrik ve …

Güneş fırtınası nedir, ne zaman? Güneş fırtınası etkileri neler?
  • Teknoloji
  • 15 Nisan 2022 11:31 | Son Güncellenme: 15 Nisan 2022 11:36
Reklam
Bu Haberi Paylaş:

Güneş’te meydana gelen patlamalar nedeniyle oluşan fırtına uzmanları endişelendirdi. Güneş fırtınası sebebiyle, Dünya üzerindeki elektrik ve internet sistemleri zarar görebilir, ayrıca uzaydaki istasyonlar, uydular ve astronotlar da güneş fırtınasından olumsuz etkilenebilir. Uzay hava fizikçisi Dr. Tamitha Skov, “Güneş fırtınası, 14-15 Nisan’da Kuzey Işıkları’nı orta enlemlere getirebilir. G2 düzeyindeki koşullara ulaşma şansı, yüksek enlemlerde %80 ve orta enlemlerde %20’dir. GPS kullanıcıları gece kesintiye uğrayabilir” ifadesini kullandı.

Güneş’te gerçekleşen koronal kütle püskürtmeleri Dünya’ya güçlü, manyetize güneş rüzgarları taşıyabilir. Güneş fırtınas nedeniyle elektrik ve internet sistemleri zarar görebilir. Uzay hava fizikçisi Dr. Tamitha Skov, Twitter hesabından açıklamada bulundu. Skov’un açıklamaların göre Güneş fırtınasının etkileri 14-15 Nisan’dan itibaren görülmeye başlanacak.

GÜNEŞ FIRTINASI NEDİR?

Güneşte yaşanan püskürmeler ile patlamaların sonucu olarak yüksek enerji barındıran parçacıkların dünyaya isabet etmesiyle oluşan doğa olayına güneş fırtınası denir.

GÜNEŞ FIRTINASI NE ZAMAN?

Güneş’te bu hafta meydana gelen patlamalar, uzmanları endişelendirdi. Dünya’nın bu patlamalar neticesinde jeomanyetik fırtınaların hedefi olduğunu belirten ABD Ulusal Okyanus ve Atmosfer Dairesi’ne (NOAA) bağlı Uzay Hava Tahmin Merkezi (SWPC) program koordinatörü Bill Murtagh çarpıcı açıklamalarda bulundu.

Daily Star’ın haberine göre Murtagh, “Son yıllarda son derece az faaliyet vardı. Ancak şimdi bu güneş döngüsü içinde arttığını gözlemledik. Gelecek güneş döngüsünde maksimuma ulaşacak. Bunun 2025’te olmasını bekliyoruz. Bu bir çeşit uyanma aşaması” dedi.

NASA ve NOAA (Ulusal Okyanus ve Atmosfer Dairesi) modellerini inceleyen bir uzman olan Dr. Tamitha Skov ise Twitter hesabından konu hakkında paylaşımda bulunarak tarih verdi. Skov’un açıklamaların göre Güneş fırtınası etkisi 14 Nisan’da görülebilecek.

Skov, “Gelen Güneş fırtınası, 14-15 Nisan’da Kuzey Işıkları’nı orta enlemlere getirebilir. G2 düzeyindeki koşullara ulaşma şansı, yüksek enlemlerde %80 ve orta enlemlerde %20’dir. GPS kullanıcıları gece kesintiye uğrayabilir” ifadesini kullandı.

GÜNEŞ FIRTINASI ETKİLERİ NELER OLUR?

Daily Star’ın haberine göre, NOAA, güneş fırtınasını güçlü olarak derecelendirdi ve en kötü senaryoyu açıkladı. Buna göre güneş fırtınası sebebiyle, Dünya üzerindeki elektrik ve internet sistemleri zarar görebilir, ayrıca uzaydaki istasyonlar, uydular ve astronotlar da güneş fırtınasından olumsuz etkilenebilir.

Ancak bu korkutucu gelişmelerin yanı sıra olumlu bir haber de var, güneş fırtınaları Dünya’ya zarar vermeyip Kuzey Işıkları gibi inanılmaz manzaralara da sebep olabilir.

NOAA, yaklaşan jeomanyetik fırtına için, “Bu fırtınalar, Dünya’nın manyetosferindeki akımlarda, plazmalarda ve alanlarda büyük değişiklikler üreten güneş rüzgarındaki farklılıklardan kaynaklanıyor” dedi.

Bu Haberi Paylaş:
Reklam
BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ