Ekinoks nedir? Hangi tarihte? 21 Mart ve 23 Eylül’de ne olur? 21 Mart 23 Eylül 21 Haziran 21 Aralık tarihleri neyi ifade eder?

21 Mart tarihinin yaklaşmasıyla birlikte arama motorlarında 21 Mart’ta ne olacağı araştırılıyor. Ekinoks nedir? Hangi tarihte? 21 Mart ve 23 Eylül’de ne olur? 21 Mart 23 Eylül 21 Haziran 21 Aralık tarihleri neyi ifade eder?

Ekinoks nedir? Hangi tarihte? 21 Mart ve 23 Eylül’de ne olur? 21 Mart 23 Eylül 21 Haziran 21 Aralık tarihleri neyi ifade eder?
  • Yaşam
  • 21 Mart 2023 18:34 | Son Güncellenme: 22 Mart 2023 16:38
Reklam
Bu Haberi Paylaş:

21 Mart ekinoksu ile gündüz ile gecenin eşit olması durumu yaşanıyor. İlkbahar ve sonbaharda olmak üzere yılda iki kez tekrarlanan ekinoks ile 21 Mart günü 12 saat gündüz, 12 saat gece olur. 21 Mart ilkbahar ekinoksu gündüzler uzamaya, geceler ise kısalmaya başlar. 21 Mart tarihinin yaklaşmasıyla birlikte arama motorlarında 21 Mart’ta ne olacağı araştırılıyor. Ekinoks nedir? Hangi tarihte? 21 Mart ve 23 Eylül’de ne olur? 21 Mart 23 Eylül 21 Haziran 21 Aralık tarihleri neyi ifade eder?

Ekinoks gündüz ile gecenin eşit olması durumuna verilen addır. Yılda iki defa olur. Gündüz ile gecenin eşit olması durumu, 21 Mart ve 23 Eylül’de gerçekleşiyor. Bugünden itibaren (23 Eylül) güneş ışınları güney yarım küreye dik düşmeye başlıyor.

EKİNOKS NEDİR?

Ekinoks (gün-tün eşitliği, gece-gündüz eşitliği veya ılım olarak da bilinir), Güneş ışınlarının Ekvator’a dik vurması sonucunda aydınlanma çemberinin kutuplardan geçtiği an. Gündüz ile gecenin eşit olması durumudur. Yılda iki kez tekrarlanır – İlkbahar Ekinoksu ve Sonbahar Ekinoksu.
Kuzey Yarıküre’de yaklaşık olarak 21 Mart İlkbahar Ekinoksu – 23 Eylül Sonbahar Ekinoksu’dur.
Güney Yarıküre’de yaklaşık olarak 21 Mart Sonbahar Ekinoksu – 23 Eylül İlkbahar Ekinoksu’dur.

21 MART İLKBAHAR EKİNOKS NEDİR?

Ekinoks, gün dönümü ilkbaharın habercisi ve sıcakların artması şeklinde yorumlanır. Ekinoksta meydana gelen olaylar nelerdir? Ekinoks (gün tün eşitliği ya da ılım olarak da bilinir), Güneş ışınlarının Ekvator’a dik vurması sonucunda aydınlanma çemberinin kutuplardan geçtiği andır. Kuzey Yarımküre’de ilkbahar, Güney Yarımküre’de sonbahar başlangıcıdır.

21 MART 21 HAZİRAN TARİHLERİ ARASINDA NE YAŞANIR?

21 Mart (ekinoks): Gece ve gündüz eşit olur, bizim bulunduğumuz kuzey yarım kürede ilkbahar başlarken güney yarımküre sonbahara girer.

21 Haziran (Yaz gündönümü): Yılın en uzun gündüzü ve en kısa gecesinin yaşandığı zamandır.

21 ARALIK’TA NE OLUR?

Her sene 21 Aralık tarihinde kış dönümü ile en uzun gece ve en kısa gündüz yaşanıyor.

23 EYLÜL’DE NE OLUR?

Bu tarihte Güneş her iki kutup noktasında da görülür. Dünya’da gece ve gündüz süreleri birbirine eşit olur. Bu tarih Güney Kutup Noktası’nda altı aylık gecenin, Kuzey Kutup Noktası’nda ise altı aylık gündüzün başlangıcıdır. Kuzey Yarıküre’de yaklaşık olarak 21 Mart İlkbahar Ekinoksu – 23 Eylül Sonbahar Ekinoksu’dur.

Bu Haberi Paylaş:
Reklam
BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ