Bekçi kimlik kontrolü yapar mı?

İki genç ile mahalle bekçileri arasında kimlik sorma tartışması sırasında yaşanan arbede ve küfürleşmenin yargıya taşınmasının ardından mahkeme, bekçilerin kimlik kontrolü yapma yetkisinin olmadığını belirtti.

Bekçi kimlik kontrolü yapar mı?
  • Güncel / Manşet
  • 22 Kasım 2019 10:15 | Son Güncellenme: 22 Kasım 2019 10:16
Reklam
Bu Haberi Paylaş:

Silivri’de şikayetlere söz konusu olan “Bekçilerin yetkilerini aşarak kimlik kontrolü yapmak istemesi” mahkeme kararı ile haksız bulundu.

Silivri’de de gece boyunca sokaklarda dolaşanları çevirip sürekli kimlik kontrolü yapan bekçilere vatandaşlardan tepki geliyordu. Bekçilerin ayrıca kendilerine hakarete varan sözler ettiklerini de iddia eden vatandaşlar. Bekçilerin çevirdikleri vatandaşlara “ulan” gibi hitaplarda bulunduğunu söylediler.
Bekçilerin kimlik sorma yetkisi olmadığını savunan ve tepki gösteren vatandaşlara bekçiler ise Kaymakamlık emri ile kimlik sorgulaması yaptıklarını söylüyorlardı.

GECE İŞ YAPAN ESNAF HUZURSUZ
Gece iş yapan esnaflar ise her gece yapılan bu uygulamanın işlerini engellediğini bu yanlış uygulamadan vazgeçilmesini istediklerini haber merkezimize ilettiler.

Öte yandan Bekçilerin yetkilerini aşarak kimlik kontrolü yapmak istemesini “haksız fiil” olarak nitelendiren mahkeme, “görevini yapmakta olan memura karşı tehdit ve cebir kullanma suretiyle direnme” suçunun unsurlarının oluşmadığına, hakaret eyleminin de bu haksız fiile karşı tepki olarak gerçekleştiğine karar verdi.

İzmir 35. Asliye Mahkemesi, polise verilen kimlik sorma, makul şüphe üzerine kaba üst araması yapma gibi yetkilerin bekçilere verilmediğini belirterek, söz konusu bekçilerin görev sınırlarını aştıklarını kaydetti. Bu nedenle “görevini yapmakta olan memura karşı tehdit ve cebir kullanma suretiyle direnme” suçunun oluşmadığı belirtildi.

Söz konusu bekçilerin, vatandaşın huzur ve güvenini sağlamak yerine yetkisiz olarak kimlik sorup vatandaşın huzur ve güvenini bozduğunu belirten mahkeme, bu nedenle söz konusu eylemi “haksız fiil” olarak nitelendirdi. Sanıkların hakaret eyleminin de bu haksız fiile karşı tepki olarak gerçekleştiğini belirten mahkeme bu konuda da ceza verilmesine yer olmadığına hükmetti.

Bu Haberi Paylaş:
Reklam
ETİKETLER:
BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ