Yoğurt Sevenleri Böyle Alalım: Yörelere Göre Birbirinden Lezzetli Yoğurt Çeşitlerini Açıklıyoruz

Besin değeri çok yüksek olan yoğurt her öğün tüketilebilir. Faydaları saymakla bitmeyen yoğurdun ülkemizde ki şehirlere ait birçok çeşidi vardır. Yoğurt çeşitleri nelerdir? İşte tüm detaylar.. Tirilye bakraç yoğurdu Tirilye bakraç yoğurdu …

Yoğurt Sevenleri Böyle Alalım: Yörelere Göre Birbirinden Lezzetli Yoğurt Çeşitlerini Açıklıyoruz
  • Yemek
  • 16 Ocak 2023 11:21 | Son Güncellenme: 16 Ocak 2023 11:47
Reklam
Bu Haberi Paylaş:

Besin değeri çok yüksek olan yoğurt her öğün tüketilebilir. Faydaları saymakla bitmeyen yoğurdun ülkemizde ki şehirlere ait birçok çeşidi vardır. Yoğurt çeşitleri nelerdir? İşte tüm detaylar..

Tirilye bakraç yoğurdu

Tirilye bakraç yoğurdu, Bursa Mudanya’nın Tirilye mahallesinde yapılmaktadır. Katı bir kıvama sahip olan bu yoğurt yöre halkı tarafından, çok eski zamanlardan beri yapılmaktadır.

Silivri yoğurdu

1830’lu yıllarda ünlenen Silivri yoğurdu manda sütünden yapılmaktadır. Manda sütü ağır ateşte sürekli karıştırılarak kaynatılır. İçindeki fazla su buharlaştıktan sonra mayalanır ve peynir kıvamında sert bir yoğurt elde edilir. Silivri yoğurdu, Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenerek coğrafi işaret tescil belgesi almıştır.

Silifke yoğurdu

Koyu kıvamı ve kendine has lezzeti ile tanınan Silifke yoğurdunu, yapımında sadece Toroslarda yer alan otlaklarda, doğal ortamlarında beslenen keçilerden elde edilen sütün kullanılması özel kılıyor. Yöresel adı süt çilisi olan kaplarda pişirilen sütün kaynarken üzerinde oluşan köpükleri sürekli olarak dağıtılıyor ve yalnızca maya ilave edilerek yoğurt hazırlanıyor. 2022 tarihinde coğrafi işaret almış ve tescillenmiştir.

Çiğ yoğurdu

Henüz gün ağarmadan otların üzerinde biriken çiğ taneleri bir tabağa toplanır. 1 kilo süte 3 yemek kaşığı çiğ suyu eklenerek çiğ yoğurdu elde edilir. Yılda sadece Hıdırellez’e denkgelen çiğ ile yapılan yoğurt yılın üç günü boyunca mümkün olmaktadır. Çiğ yoğurdunun diğer adı da Hıdırellez yoğurdudur.

Çaycuma manda yoğurdu

Çaycuma yoğurdu, Zonguldak’ın Çaycuma ilçesinde yetiştirilen Anadolu mandalarından elde edilen sütten, yapılan bir yoğurttur. Türk Patent Kurumu tarafından tescillenmiş ve coğrafi işaret almıştır.

Emirdağ koyun yoğurdu

Afyon ile özdeşleşen bu yoğurt koyun sütünden elde edilir. Bu yoğurdun kıvamı oldukça yoğundur. Ayrıca bu yoğurdun yağ oranı yüksektir ve kremsi bir renktedir. Ayrıca yoğun kaymağa sahiptir. 2021 yılında coğrafi işaret almıştır.

Antakya tuzlu yoğurdu

İnek veya keçi sütünden üretilen bu yoğurdun geçmişi 100 yıl öncesine dayanmaktadır. Yoğurt süzülür, tekrar sulandırılır ve bakır kalaylı kazanlarda pişirilir. Belli bir kıvama geldikten sonra tuz ilavesi yapılır. Odun ateşinde pişirilen tuzlu yoğurtlarda, hafif tütsülenmiş bir tat ve koku olur. Coğrafi işaret almış yoğurt çeşitlerinden biridir.

Mamak ravak yoğurdu

Yalnızca sütün yağından elde edilerek yapılan ravak yoğurdu yüksek besin değeri ile tam bir şifa kaynağı. Eski dilde sütün kaymağı anlamına gelen yoğurdu üretmek ayrı bir meziyet istiyor. 10 litre sütten sadece 1 kilo elde edilir. 2021 yılında coğrafi işaret almıştır.

Ereğli koyun yoğurdu

Ereğli koyun yoğurdunun geçmişi, yüzyıllar öncesine dayanır. Koyun sütü odun ateşinde yüksek sıcaklıkta pişirilir. Isıtılmış kazanlara doğrudan süt eklenir. Yanıksı aroma bu şekilde sağlanır. 2021 yılında coğrafi işaret almıştır.

Eşmekaya yoğurdu

Bitkilerle beslenen koyunların sütünden üretilen eşmekaya yoğurdu çok koyu bir kıvama sahiptir. Her yıl Nisan-Haziran ayında üretilen bu yoğurdun tamamen kendine has bir tadı vardır.

Ev yoğurdu

Ev yoğurdu çiğ süt ile hazırlanır. Tencerede uygun sıcaklıkta pişirilen süt, maya ile mayalanır ve bir örtü veya battaniye ile sarılarak 6 saat mayalamaya bırakılır.

Kanlıca yoğurdu

İstanbul Kanlıca’da üretilen tarihi bir yoğurttur. Üzerine pudra şekeri dökülerek servis edilir.

Diğer içeriklerimiz de ilginizi çekebilir:

Bu Haberi Paylaş:
Reklam
BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ