Yeni ölçü birimleri tanıtıldı: Dünya artık altı “ronnagram”

Günümüz dünyasında veriler ve ölçümler sürekli olarak artıyor, onları ifade etmek için gereken ölçü birimlerimiz ise bir süredir yetersiz …

Yeni ölçü birimleri tanıtıldı: Dünya artık altı “ronnagram”
  • Teknoloji
  • 20 Kasım 2022 12:01 | Son Güncellenme: 20 Kasım 2022 12:06
Reklam
Bu Haberi Paylaş:

Günümüz dünyasında veriler ve ölçümler sürekli olarak artıyor, onları ifade etmek için gereken ölçü birimlerimiz ise bir süredir yetersiz kalıyordu. Fransa’da dünyanın en büyük ve en küçük ölçümlerini ifade etmek için toplanan uluslararası bilim insanları yeni metrik ön ekleri belirledi: Ronna, quetta, ronto ve quecto.

DonanımHaber’de yer alan detaylara göre metrik sistem için üzerinde anlaşmaya varılan küresel standart olan Uluslararası Birimler Sistemine (SI) otuz yılı aşkın bir süredir ilk kez yeni ön ekler ekleniyor. En büyük sayılar için ronna ve quetta ve en küçük sayılar için ronto ve quecto ekleri kullanılacak ve böylece kilo ve mili gibi bilindik ön eklerin sayısı artacak.

Değişiklik, SI’yı yöneten ve kabaca her dört yılda bir Paris’in batısındaki Versailles Sarayı’nda toplanan 27. Ağırlıklar ve Ölçüler Genel Konferansı’na katılan dünyanın dört bir yanından bilim insanları ve hükümet temsilcileri tarafından kabul edildi.

DÜNYANIN YENİ AĞIRLIĞI

Yeni ön ekler, bazı oldukça büyük nesneler hakkında nasıl konuştuğumuzu basitleştirebilir. Birleşik Krallık Ulusal Fizik Laboratuvarı’ndan Richard Brown, “Mesafe yerine kütleyi düşünürsek, Dünya yaklaşık altı ronnagram ağırlığındadır” dedi. Yani, bu da altı ve ardından 27 sıfıra (6.000.000.000.000.000.000.000.000.000) tekabül ediyor. Jüpiter ise yaklaşık 2 quettagram ağırlığında.

Yeni ön eklerin “sistemi geleceğe hazırlaması” ve dünyanın en azından önümüzdeki 20 ila 25 yıl boyunca daha yüksek sayılara olan ihtiyacını karşılaması bekleniyor. Öte yandan ön ekler ve birimler disiplinler arası iletişimi de kolaylaştırıyor.

Bu Haberi Paylaş:
Reklam
ETİKETLER:
BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ