Yapay zeka, hastaların organ görüntülerine bakarak ne kadar süre yaşayabileceğini önceden tahmin edebiliyor

Yapay zekanın organ görüntülerine bakarak yaptığı tahminler %69 doğruluk payına sahip. Bir grup Avusturalyalı bilim insanı tarafından geliştirilen sistemde hastanın organlarının görüntüsünü inceleyen yapay zeka hastanın ölüp ölmeyeceğini söyleyebiliyor.

Yapay zeka, hastaların organ görüntülerine bakarak ne kadar süre yaşayabileceğini önceden tahmin edebiliyor
  • Teknoloji
  • 26 Nisan 2023 09:56 | Son Güncellenme: 26 Nisan 2023 10:00
Reklam
Bu Haberi Paylaş:

Bilim insanları tarafından yeni bir buluşa imza atıldı. Hastaların ölüp ölmeyeceğini ön görebilen bir yapay zeka geliştirildi. Yapay zeka hastaların organ görüntülerine bakarak ne kadar süre yaşayabileceğini önceden tahmin edebiliyor.

Kısa süre önce Nature dergisinde yayınlanan Bilimsel Raporlar bölümünde yayımlanan araştırmanın makalesinde ciddi hastalıkların erken teşhislerinde hekimlere yardımcı olacak bir sistem olarak tanımlanıyor.

Adelaide Üniversitesi araştırmacıları tarafından geliştirilmiş olan sistem, bilgisayarlı tomografi taraması yapılan 48 hastanın göğsünden alınan tıbbi görüntülerin yapay zeka tarafından kullanılarak analiz edilmesi ve hangi hastanın beş sene içerisinde öleceği tahmini üzerinden yapıldı. Yapay zeka tahminlerinde %69 oranında başarı sağladı.

Araştırmayı kaleme alan Luke Oakden-Rayner, biyolojik yaşın doğru bir biçimde değerlendirilmesi ve hastanın ömrünün ne kadar olacağının tahmini, doktorların vücudun içine bakma ve her organın sağlığının ölçülmesi noktasındaki imkansızlıklar sebebiyle sınırlı kaldı.

Araştırmada bilgisayar sistem görüntülerinin nasıl anlayıp, analiz edileceğini öğrenen bir teknik olan ‘derin öğrenme’ kullanımı incelendi, diye konuştu. Sistem özellikle konjestif kalp yetmezliği ve amfizem gibi ağır kronik hastalıklara sahip olan kişilerde yüksek başarı oranı yakalıyor.

Araştırmacılar yapay zeka sisteminin yüksek miktar veriyi bir araya getirerek doktorların eğitimini almadığı çözülmesi zor kalıpları tespit ederek tıbbi sonuçları tahmin etme yeteneği olduğuna değiniyorlar.

Üniversitede çalışmanın baş yazarı olan Dr. Luke Oakden-Rayner, “Araştırmamız, tıbbi görüntü analizinde yapay zeka teknolojisinin uygulanması için yeni yollar açıyor ve belirli tıbbi müdahaleler gerektiren ciddi hastalıkların erken teşhisi için yeni umutlar sunabilir” diyor.

Bu Haberi Paylaş:
Reklam
BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ