Otomobilde matrah düzenlemesi sonrası indirim beklenirken zam geldi

Geçen ay otomobillerde ÖTV matrah limitinin artması sonrası sıfır araç fiyatlarında yüzde 5-16 aralığında indirim yaşanması beklenirken, araçlar yüzde 1,8 ila yüzde 6 arasında zamlandı. Sektör temsilcileri detayları sozcu.com.tr’ye anlattı.

Otomobilde matrah düzenlemesi sonrası indirim beklenirken zam geldi
  • Otomobil
  • 10 Aralık 2022 15:19 | Son Güncellenme: 10 Aralık 2022 15:22
Reklam
Bu Haberi Paylaş:

Geçen ay otomobillerde ÖTV matrah limitinin artması sonrası sıfır araç fiyatlarında sınırlı da olsa indirim beklenirken, tam aksine yeni zamlar geldi.

25 Kasım’da Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren yeni ÖTV matrah düzenlemesi sonrası, sıfır araçlarda yüzde 5-16; ikinci el araçlarda ise yüzde 5-10 aralığında sınırlı bir indirim bekliyordu.

Sozcu.com.tr’ye konuşan sektör temsilcileri, ÖTV sonrası yeni araç almak isteyenlerin, ellerindeki mevcut araçları satmak istedikleri için piyasada bir miktar hareketlilik oluşturduklarını, bunun da sıfır araç fiyatlarında yeni zamlar yarattığını anlattı.

Buna göre, yüzde 5-16 aralığında indirim yaşanması beklenen sıfır araç fiyatları, aralık ayında yaklaşık yüzde 1,8 ila yüzde 6 arasında zamlandı.

Yılbaşından bu yana ise bu zam oranı marka ve modele göre değişmekle birlikte yüzde 23-80 aralığında değişirken, bazı araçlardaki yıllık zam oranı yüzde 100’ü aşmış durumda.

İKİNCİ EL ARAÇTA ÖNCE İNDİRİM, SONRA BİNDİRİM

ÖTV’deki matrah düzenlemesi sonrası ikinci el fiyatlarında ise önce bir miktar indirim yaşandığı, piyasada oluşan hareketlilik sonrası satışlar artınca fiyatların yeniden sınırlı da olsa arttığı ifade edildi.

Bir online pazar yeri müdürünün sozcu.com.tr’ye verdiği bilgiye göre, ikinci el araçların ilan fiyatlarında ÖTV’deki düzenleme sonrası önce yüzde 5 civarı bir düşüş yaşandı. Ancak aralık ayı ile birlikte yeni girilen ilanlarda fiyatlar yine 1-2 puan artmış durumda.

Öte yandan, Indicata’nın ikinci el online pazar raporundan derlenen verilere göre de kasım ayında perakende fiyatların bir önceki aya göre yüzde 1,45 yükseldiği görülüyor.

Bu zamlar, ikinci el pazarında en çok satılan ilk 32 markanın 258 modeline ait 2 bin 543 varyantın, 2010-2021 model yıllarındaki 123 bin 620 ilanının fiyat değişimleri incelenerek tespit edildi.

‘ETKİSİ KISA SÜRER’ BEKLENTİSİ GERÇEK OLDU

1 Aralık’ta duyurulması beklenen matrah düzenlemesi, 24 Kasım tarihli Resmi Gazete’de yayımlanarak hayata geçirilmişti.

Buna göre, otomobillerde yüzde 45 ÖTV oranı için esas alınan matrah eşiği, 120 bin liradan 184 bin liraya çıkarılırken, yüzde 50 ÖTV oranı için esas alınan matrah eşiği 150 bin liradan 220 bin liraya yükseltilmişti.

Yüzde 60 ÖTV oranı için esas alınan matrah eşiği 175 bin liradan 250 bin liraya çıkarken, yüzde 70 ÖTV oranı için esas alınan matrah eşiği ise 200 bin lira idi, 280 bin lira olmuştu.

Ancak, bu durumun sıfır ve ikinci el araçta beklenen fiyat indirimlerinin sınırlı oranlarda kalacağı beklentisinin yanı sıra, bir diğer endişe de enflasyon ve üretim maliyetlerindeki artış nedeniyle, yetersiz bulunan bu düzenlemenin bile etkisinin kısa sürecek olması idi.

Sektör temsilcileri, fiyatlarda yaşanan son gelişmelerle birlikte bu endişelerin yerinde olduğunun görüldüğünü vurguluyor.

Bu Haberi Paylaş:
Reklam
BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ