EYT emeklilik başvurusu nasıl yapılır? EYT şartları neler? EYT başvuruları ne zaman başlayacak?

EYT düzenlemesinin ayrıntıları AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklandı. Milyonlarca yurttaş EYT düzenlemesinin ayrıntılarını merak ediyor. EYT emeklilik başvurusu nasıl yapılır? EYT şartları neler? EYT başvuruları ne zaman başlayacak?

EYT emeklilik başvurusu nasıl yapılır? EYT şartları neler? EYT başvuruları ne zaman başlayacak?
Reklam
Bu Haberi Paylaş:

Yıllardır gündemde olan ve büyük mağduriyet yaratan EYT ile ilgili ayrıntılar açıklandı. 2 milyon 250 bin yurttaşın merakla beklediği EYT düzenlemesi AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bugün Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda düzenlediği basın toplantısı ile açıklandı.

Peki, EYT şartları neler? EYT yaş şınırı var mı? EYT başvuruları nasıl yapılır?

EYT ŞARTLARI NELER?

8 Eylül 1999 öncesinde sigorta girişi olan kadınlar 20 yıl sigortalılık süresi ve 5 bin prim, erkekler de 25 yıl sigortalılık süresi ve 5 bin primi doldurduklarında emeklilik hakkı kazanacak. Şartları tamamlayan yurttaşlarda yaş sınırı aranmayacak.

EYT BAŞVURULARI NASIL YAPILIR?

EYT’den emeklilik hakkı kazananlar, başvuruyu nasıl yapacakları konusunda araştırmalara başladı. SGK’ya gitmeden, e-Devlet üzerinden işlemleri yapmak mümkün. e-Devlet üzerinden emeklilik başvuruları nasıl yapılır?

Başvuru için gerekenler adım adım şöyle:

Tahsis talep türü olarak ise ‘yaşlılık aylığı’ seçilecek.

TC kimlik numarası, ad-soyad bilgileri ve ikametgah adresi ekrana otomatik geliyor.

Maaş ödemesinin yapılacağı banka seçilerek açıklama kısmına bankanın talep edilen şubesi yazılacak.

Diğer iletişim bilgileri doldurulacak.

‘Aylık alıyor mu?’ sorusunda da ‘evet’ ya da ‘hayır’ cevabı mutlaka işaretlenmeli.

Sonraki ‘ileri’ butonuna basılacak ve ‘başvur’ butonuna basılarak bilgiler SGK’ye gönderilmiş olacak.

EYT BAŞVURULARI NE ZAMAN BAŞLAYACAK?

EYT’ye ilişkin yasal düzenlemenin bu hafta Meclis’e sunulması bekleniyor. Yasanın Meclis’ten geçmesi ve yürürlüğe girmesinin Ocak ayı ortasını bulması öngörülüyor. Yasanın yürürlüğe girmesinin ardından ise EYT kapsamında emeklilik başvuruları alınacak.

EYT SORUNU NEDİR?

1999 yılında yürürlükte olan 506 Sayılı Sosyal Sigortalar Kanununa 4447 sayılı Kanunla eklenen geçici 81’inci maddenin (B) bendi ile 8 Eylül 1999’dan önce sigortalı olanların emekliliği hak etme koşulları değiştirildi. Bu tarihten sonra emekliliğe hak kazanmak için sigortalılık süresi ve prim gün sayısının yanında, yaş koşulu da aranmaya başlandı.

Değişiklikten önce, emekliliğe hak kazanabilmek için sigortalılık süresi ve prim gün sayısındaki koşulların karşılanması yetiyordu. Değişiklik öncesinde kadınlarda 20, erkeklerde ise 25 yıl sigortalılık süresi ve 5000 gün koşulunu yerine getirenler emekli olabiliyordu. 1 Temmuz 1994’te ilk kez sigortalı olarak çalışmaya başlayan 1 Ocak 1972 doğumlu erkek işçi, çalışmaya başladığı dönemde yürürlükteki 506 sayılı Sosyal Sigortalar Kanununa göre 25 yıl sigortalılık süresini ve 5000 prim gününü tamamladığında emekli olabiliyordu. Yani bu işçi 25 yıllık sigortalılık süresini tamamladığı 1 Temmuz 2019’da 5000 prim günü varsa yaş koşulu aranmadığı için 47 yaşında emekli olabilecekti.

1999’daki değişikliğin ardından aynı işçi, çalışmaya ilk defa 1 Temmuz 1994’te başladığı için 25 yıl sigortalılık süresi, 55 yaş ve 5750 gün prim ödeme koşulunu yerine getirdiğinde emekli olabilme hakkı kazanabilir duruma geldi. Yani kanun değişikliği ile bu işçinin emekliliği 8 yıl ötelendiği gibi 750 gün de fazladan prim ödemesi istendi. Tahminlere göre, 4/a ve 4/b olmak üzere toplam 19 milyon 726 bin sigortalıdan yaklaşık 5-6 milyonu EYT sorunu yaşıyor.

Bu Haberi Paylaş:
Reklam
BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ