Daha önce bilinmeyen 461 nesne Güneş Sistemi’nde keşfedildi

Gökbilimciler, Güneş Sistemi’nde varlığı önceden bilinmeyen 461 gök cismi tespit etti. ABD’deki Pensilvanya Üniversitesi’nden gökbilimci Dr …

Daha önce bilinmeyen 461 nesne Güneş Sistemi’nde keşfedildi
  • Teknoloji
  • 12 Eylül 2021 15:57 | Son Güncellenme: 12 Eylül 2021 16:06
Reklam
Bu Haberi Paylaş:

Gökbilimciler, Güneş Sistemi’nde varlığı önceden bilinmeyen 461 gök cismi tespit etti. ABD’deki Pensilvanya Üniversitesi’nden gökbilimci Dr. Pedro Bernardinelli’nin liderliğindeki ekip, Karanlık Enerji Araştırması (Dark Energy Survey) isimli araştırmada 6 yılın sonunda elde ettikleri bulguları incelerken bu keşfi yaptı.

Araştırmada Güneş Sistemi’nin kenarında bulunan, cüce gezegenler ve göktaşlarından oluşan Kuiper Kuşağı isimli bölge incelenmişti.

Gökbilimciler söz konusu bölgeye yönelik gözlemlerinde trans-Neptün nesnesi diye adlandırılan 815 gökcismi tespit etti. Sistemdeki en uzak gezegen unvanlı Neptün’ün de ötesinde yer alan gökcisimleri trans-Neptün nesnesi diye adlandırılıyor.

817 ONAYLANMIŞ NESNE BULUNUYOR

Independent Türkçe’nin haberinde yer verdiği detaylara göre söz konusu nesneleri kataloglayan bilim insanları, bunlardan 461’inin daha önce hiç tespit edilmediğini ortaya koydu. Bu keşfin Güneş Sistemi’nin doğuşunun daha iyi anlaşılmasını sağlayabileceği düşünülüyor.

Henüz hakem onayından geçmeyen, ArXiv isimli internet sitesinde erişime açılan araştırmanın yazarları, “Bu katalogda 817 onaylanmış nesne yer alıyor. 461’i ilk kez bu çalışmada keşfedilmiştir” ifadelerine yer verdi:

Bu, trans-Neptün nesnelerinin yer aldığı, tek bir araştırmada hazırlanabilmiş en büyük ikinci katalog. Öte yandan Karanlık Enerji Araştırması’nın asıl amacı Neptün’ün ötesindeki nesneleri bulmak değil. Ağustos 2013 ve Ocak 2019 arasında yürütülen bu araştırmaya dahil olan bilim insanları, evrenin genişleme hızını hesaplamak için gözlemler yapıyor.

Karanlık enerji henüz doğrudan gözlemlenemiyor ve gizemini büyük ölçüde koruyor. Ancak bilim insanları, bu enerjiyi evrenin genişlemesinin arkasındaki ana güç olarak görüyor.

Öte yandan Karanlık Enerji Araştırması sırasında yapılan gözlemler, astronomiye birçok değerli veri kazandırdı. Bunlar arasında Güneş Sistemi’nin uzak kesimlerindeki gökcisimleri de yer alıyor.

Örneğin, geçen yıl gökbilimciler söz konusu araştırma projesinden elde ettikleri verileri incelerken 100’den fazla yeni cüce gezegen tespit etmişti.

Bu Haberi Paylaş:
Reklam
BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ