Artık saniye devri sona eriyor

Toplantı sırasında kullanılan oylar sonucunda 2035 yılından itibaren artık saniyeler, 100 yıllığına terk edilecek. The Conversation’ın haberine …

Artık saniye devri sona eriyor
Reklam
Bu Haberi Paylaş:

Toplantı sırasında kullanılan oylar sonucunda 2035 yılından itibaren artık saniyeler, 100 yıllığına terk edilecek. The Conversation’ın haberine göre, “artık saniyeler”e bir daha geri dönülmemesi planlanıyor.

Neden artık saniyeler var?

Yüksek hassasiyetli atomik saatlerin ortaya çıkmasıyla günlerin tam olarak 86 bin 400 standart saniye uzunluğunda olmadığı (24 saat, her saat 3 bin 600 saniyeden oluşuyor) gerçeğinin ortaya çıktığı 1972 yılına geri dönelim.

Aradaki fark sadece milisaniye cinsinden olsa da amansız bir şekilde birikiyor. Bu biriken milisaniyeler sonucunda Güneş “gece yarısı” tepede görünecekti ki ölçüm bilimiyle ilgilenenler bunu önlemeye kararlıydı. Dünya’nın dönüşü ve dolayısıyla bir günün uzunluğu, düzensiz olarak değişiyor ve önceden tahmin edilemiyor.

Bunun sonucunda bulunan çözüm “artık saniyeler” yani aralık ve haziran sonunda geçici olarak uygulanan bir saniyelik düzeltmeler oldu. Artık saniyeler, hepimizin kullandığı zaman ölçme sistemi olan UTC’nin, Dünya’yı takip eden alternatif Evrensel Zaman’dan (UT1) hiçbir zaman 0,9 saniyeden fazla olmamasını sağlamak için tasarlandı.

Sitelerin çökmesine yol açıyor

Öte yandan tüm bunlar, bilgisayarlar Dünya’ya hükmetmeden önceydi. İlk önerildiğinde “ince” bir çözüm olarak görülen artık saniyeler, yazılım uygulamaları sözkonusu olduğunda “şeytani” bir çözüm olarak görülmeye başlandı.

Bunun nedeni de artık saniyenin, yazılımda zamanı temsil etmek için kullanılan temel varsayımları kötü bir şekilde bozan ani bir değişiklik olması. Bu durumda zamanın asla tekrar etmemesi, sabit durması veya geriye gitmesi gibi temel kavramların yanı sıra her dakikanın tam olarak 60 saniye sürmesi gibi diğer tuhaf kavramlar da risk altına giriyor.

Bilim insanları ve hükümet temsilcileri bu durumun yazılım ve telekomünikasyon sistemlerinde soruna neden olması nedeniyle, “artık saniye”yi bir kenara bırakmaya karar verdi. Son 50 yılda 27 artık saniye birikirken, bu nedenle daha önce Linkedin ve Foursquare gibi dev siteler çökmüştü.

Bu Haberi Paylaş:
Reklam
ETİKETLER:
BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ