Araba Fiyatları Yaya Bırakacak: Yüzde 25 Zam Bekleniyor!

Pandemi sürecin çip krizi ile başlayan otomobilde yoksunluk fiyatları fırlatınca ikinci elde de fırsatı kaçırmayanlar olmuştu. Sonra ise malum …

Araba Fiyatları Yaya Bırakacak: Yüzde 25 Zam Bekleniyor!
Reklam
Bu Haberi Paylaş:

Pandemi sürecin çip krizi ile başlayan otomobilde yoksunluk fiyatları fırlatınca ikinci elde de fırsatı kaçırmayanlar olmuştu. Sonra ise malum Türkiye’de döviz, enflasyon vs derken fiyatlar gaza basıp, arabayı alan Üsküdar’a geçmişti. Artan akaryakıt fiyatları ise yer yer iyi ki arabam yok dedirtirken, bu saatten sonra biraz piyasa durulsun fiyatlar düşsün de alayım diyenler için de son günler gibi.

Otomobilde yeni zamlar kapıda!

Pandemide çip krizi, Türkiye’de kur krizi ve son olarak da Rusya-Ukrayna savaşı, üretim maliyetlerini rekor seviyelere ulaştırınca, mayıs ayı itibarıyla otomobil fiyatlarında yeni zamlar bekleniyor.

Türkiye’de otomobil fiyatları, ocak ayından bu yana yaklaşık yüzde 8 oranında artarken, marka ve modele göre değişerek bu oran yüzde 20 oranına kadar çıkabiliyor. Vergi dilimine göre değişen fiyat artışları oransal olarak daha yüksek olurken, sektör temsilcileri ise piyasada gerçek zamların mayısta başlayacağını açıkladı.

‘Yıl sonuna kadar sadece fabrika çıkışı bile yüzde 25 artacak!’

Dünya Gazetesi’nden Aysel Yücel haberine göre,  İstanbul Ticaret Odası (İTO) Taşıtlar Satış ve Servis Komitesi Meclis üyesi Ziya Alp Gülan, yeni zamların kaçınılmaz olduğunu söylerken, yılsonuna kadar otomobillerin sadece fabrika çıkış maliyetinin yüzde 25 oranında artacağının beklendiğini belirtti. Gülan, pazarın son yıllarda gerilediğini hatırlatarak şunları söyledi:

Pazar bu yıl da düşmeye devam etti. Mart ayında yüzde 30’luk kayıp yaşadık. Çip krizine bağlı olarak araç bulunurluk sorunu olduğu için talepteki düşüşü çok algılamadık ama başka bir tehlike çıktı karşımıza. Yeni zamlar. Bu sefer bizden kaynaklanmayan sadece dışarıdaki sorunlar edeniyle yüzde 25’e yakın bir zam beklentisi var.

Rusya-Ukrayna savaşı zamlarda büyük etkili olurken, Türkiye’deki vergi sistemi ve kura bağlı oranın daha da artması bekleniyor. Fiyatlarda artış beklentisi yatırımcıları da harekete geçirdi.

Sadece Rusya-Ukrayna savaşında paladyum madeninin gelmemesi ve zamlanması nedeniyle içten yanmalı motorlarda üretim maliyeti 200 dolar arttı. Diğer yandan enerji maliyetleri yükseldi. Lojistik maliyetleri arttı. Ayrıca, küresel çapta enflasyon artışı yaşanıyor. Tüm bunları topladığımızda maalesef kur artmasa bile yılsonuna kadar otomobillerin Türkiye’ye yüzde 25 zamlı gelecek. Bu sadece otomobillerin fabrikadan çıkıştaki baz maliyetindeki artış. Yatırım amaçlı otomobil alanlar pazarın bir nebze de olsa canlı kalmasını sağlıyor.

Otomotiv Distribütörleri Derneği (ODD) Başkanı Ali Haydar Bozkurt, artan maliyetlerin zamları kaçınılmaz kıldığını belirterek, fiyat artışlarının satışlara olumsuz yansıdığını söyledi.

Son dönemde hammadde fiyatlarındaki rekor yükseliş ve lojistik maliyetlerindeki artış otomobillerin zamlanmasına neden olacak. Mayıs ve hazirandan itibaren bu zamları görmeye başlayacağız. Çip krizi hiç gündemde olmasaydı ve dilediğimiz kadar araç tedarik edebilseydik bile bu fiyatlar, döviz kurunun seviyesi ve mevcut kredi imkanları ile en fazla geçen yılı yakalardık.

Yakın zamanda Türkiye’yi de ziyaret eden DS Automobiles CEO’su Béatrice Foucher, otomobilde fiyat artışlarıyla ilgili soruları yanıtlamıştı.

Araç fiyatları artıyor. Bir tarafta hammadde, diğer tarafta çip krizi ve artan talep var. Öte yandan, lojistik maliyetleri yükselmeye devam ediyor. Savaş sebebiyle çok başka noktalara gidiyor ve işler karmaşıklaşıyor. Araç maliyetlerinin artması dolayısıyla biz üreticiler de fiyatları artırmak zorunda kalıyoruz. Pazarı ve rakipleri takip ederek, benzer fiyat konumlandırmalarını korumaya çalışıyoruz. Şu anda Avrupa’da, yüzde 2,2 kadar Alman rakiplerimizin üzerinde fiyatlandırma yapıyoruz. Tüm pazar şu an için fiyatlarını artırıyor. Biz ne yapacağız, insanlar bunun karşılığını ödeyecek mi noktasına gelecek olursak… Toplumsal olarak yüksek fiyatlar kabul edilebilir olmamakla birlikte ürettiğimiz her ürünün satıldığını ve yeni aracın gelmesini beklediğimizi görüyoruz. Önümüzdeki yıl daha fazla çip olması ve üretimin artması ile birlikte pazar beklentilerini karşılayabileceğiz. Şu anki işleyiş normal bir işleyiş değil elbette 2023’ün normalleşmesini öngörüyoruz. Ama elbette söylediğimiz gibi bu kadar yüksek bir sorun ortaya çıkacağı beklenmiyordu açıkçası.

Bu Haberi Paylaş:
Reklam
BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ