2023 Cumhurbaşkanlığı Seçimi Ne Zaman Yapılacak?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, seçimlerin yenilenmesi kararını saat 14.00’te Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde imzaladı. 2023 Cumhurbaşkanlığı ve milletvekilliği genel seçimi 14 Mayıs Pazar günü gerçekleştirilecek. Peki seçimin yenilenmesi nedir …

2023 Cumhurbaşkanlığı Seçimi Ne Zaman Yapılacak?
  • Güncel / Manşet
  • 10 Mart 2023 15:19 | Son Güncellenme: 10 Mart 2023 15:20
Reklam
Bu Haberi Paylaş:

2023 Cumhurbaşkanlığı ve milletvekilliği genel seçimi 14 Mayıs Pazar günü gerçekleştirilecek. Peki seçimin yenilenmesi nedir? Seçim süreci nasıl işleyecek? Ayrıntılar haberimizde.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Beştepe’de düzenlenen basın toplantısında seçim tarihi netleşti. Erdoğan, seçimlerin 14 Mayıs’ta yenilenmesini imzaladı.

Seçimin yenilenmesi nedir?

Anayasa’nın 116. maddesine göre, Türkiye Büyük Millet Meclisi, üye tamsayısının beşte üç çoğunluğuyla seçimlerin yenilenmesine karar verebilir. Bu halde Türkiye Büyük Millet Meclisi genel seçimi ile Cumhurbaşkanlığı seçimi birlikte yapılır.

Seçimin yenilenmesi kararından kaç gün sonra seçim yapılır?

Cumhurbaşkanı Seçim Kanunu’nda yer alan 3. maddeye göre, seçimin yenilenmesi kararının imzalanmasından sonra karar, Resmi Gazete’de yayımlanacak. Seçim ise  60. günü takip eden ilk pazar günü gerçekleştirilecek. Cumhurbaşkanı ile milletvekili genel seçimi birlikte yapılacak.

  • Cumhurbaşkanlığı makamının herhangi bir nedenle boşalması ve Türkiye Büyük Millet Meclisi genel seçimine bir yıl veya daha az süre kalması hâlinde, Cumhurbaşkanı seçimi, makamın boşaldığı günden sonra gelen altmışıncı günü takip eden ilk Pazar günü Türkiye Büyük Millet Meclisi genel seçimiyle birlikte yapılır.

  • Cumhurbaşkanlığı makamının herhangi bir nedenle boşalması ve Türkiye Büyük Millet Meclisi genel seçimine bir yıldan fazla süre kalması hâlinde, Cumhurbaşkanı seçimi, makamın boşaldığı günden sonra gelen kırkbeş gün içindeki son Pazar günü yapılır. Bu şekilde seçilen Cumhurbaşkanı Türkiye Büyük Millet Meclisi seçim tarihine kadar görevine devam eder. Kalan süreyi tamamlayan Cumhurbaşkanı açısından bu süre dönemden sayılmaz.

  • Yukarıdaki fıkralarda öngörülen süreler içinde seçimin tamamlanması amacıyla, Yüksek Seçim Kurulu tarafından, seçim takvimi resen belirlenir ve ilân edilir.

Bu Haberi Paylaş:
Reklam
BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ